Heilige huisjes - Reisverslag uit Tokio, Japan van Jeanette Bolle - WaarBenJij.nu Heilige huisjes - Reisverslag uit Tokio, Japan van Jeanette Bolle - WaarBenJij.nu

Heilige huisjes

Door: Jeanette

Blijf op de hoogte en volg Jeanette

24 Juli 2018 | Japan, Tokio

Na een paar uur heerlijk geslapen te hebben, in een voor ons erg smal bed, zijn we uitgerust voor de nieuwe dag. Omdat we gistermiddag al gekeken hebben waar we vanmorgen moeten zijn, kunnen we in een rechte lijn van start. Bij Nihombashi station verdwijnen we onder de grond om de metro te nemen naar Daimon station bij het World Trade Center. Voor vertrek regelen we nog een dagexcursie voor morgen.

Vanochtend hebben we een citytour door Tokyo; al vooraf geboekt via de reisorganisatie. Het vertrek is vanaf het Hamamatsucho busstation. De Hatobus company verzorgt de rondrit en mevrouw Saiki ‘Saiki-san’ vertelt ons het e.e.a. over Tokyo en leidt ons rond op de stopplaatsen.
De eerste halte is Meiji Jingu, het belangrijkste Shintoheiligdom van Tokyo. Het stamt uit 1920 en is de laatste rustplaats van Keizer Meiji (1852-1912) en zijn gemalin Keizerin Shoken.

Voordat we het tempelcomplex binnen gaan, vraagt Saiki-san of we ons eerst willen reinigen. Met een houten lepel schep je water uit een bassin, waarna je dit eerst over je linker en vervolgens over je rechterhand giet. Dit symboliseert de lichamelijke reiniging. Ook moet je met een slok water je mond spoelen en uitspugen. Dit staat voor de geestelijke reiniging. Wanneer we de grote toegangspoort doorlopen moeten we even blijven staan en ons hoofd buigen voor de goden.
Je kunt hier een houten gebedsplankje kopen als je een wens wilt doen. Hierop schrijf je wat je wenst of waar je voor bid en dat hang je aan een rek voor de tempel. Eens in de zoveel tijd worden deze plankjes verbrand en stijgen de gebeden en wensen op naar de goden.

Na dit bezoek gaan we terug richting het Keizerlijk Paleis. Hier zijn we vanmorgen al voorbij gekomen en nu zullen we de Oostelijke Tuin bekijken. Onderweg komen we langs de residentie van Premier Abe en het Parlementsgebouw, ‘Diet’ geheten in het Japans.
In het Paleis wonen Keizer Akihito en Keizerin Michiko. Het paar laat zich slechts twee keer per jaar aan het ‘volk’ zien. Net na nieuwjaar en op 23 december, de verjaardag van de keizer. Dus de kans dat wij vandaag een glimp op kunnen vangen, is te verwaarlozen.
Als ik heel eerlijk ben, ben ik niet echt onder de indruk van de tuin: we zijn er zo door heen. Maar aan de andere kant, het is ook behoorlijk heet en we hoppen van schaduw naar schaduw, terwijl we uitleg krijgen over de elementen in de tuin. Het hele universum wordt hier in het klein voorgesteld. De vijver staat bijvoorbeeld voor de oceanen, de stenen voor de bergen en de lantaarn beeldt het maanlicht uit.

De derde bezienswaardigheid die we vandaag bezoeken is de Senso-jitempel, ook wel Asakusa Kannon genoemd. Dit is een boeddhistische tempel die stamt uit 645.
In 628 vonden twee vissers in de rivier de Sumida een gouden beeldje van Kannon, de boeddhistische godin van de genade. Hun baas bouwde een schrijn voor Kannon en in 645 richtte de heilige Shokai een tempel op, die in de loop der tijd werd uitgebreid. Uit eerbetoon kun je hier een muntje in het offerblok gooien of een stokje wierook aansteken. Ook kun je een voorspelling trekken. Je schudt een blikken trommel met stokjes en kiept hem dan om, zodat er een stokje uit kan vallen. Met het nummer op het stokje zoek je het juiste laatje op en daaruit haal je dan een briefje. ‘Bad fortune’ zegt het briefje van nr. 66: rampspoed in aantocht! Ik mag het briefje achterlaten, zodat het verbrand kan worden. En hopelijk stemt dat de goden weer goed gezind.

Na dit bezoek zullen we worden afgezet bij een station. Wij kiezen er echter voor om de toer hier te verlaten en op eigen houtje verder te gaan. Vanuit Asakusa kunnen we de skytrain nemen naar de Tokyo Skytree. Met 634 meter claimen ze de hoogste toren ter wereld te zijn. Het is gebouwd als televisietoren, maar op de eerste etages heb je een shoppingcenter en een foodmarket.
We kopen een ticket voor het Tembo deck, het eerste observatiedeck. Met een ‘gangetje’ van 600 meter per minuut worden we naar een hoogte van 350 meter geschoten. Na rondgekeken te hebben kopen we een ticket voor het volgende observatiedeck op 450 meter hoogte: Tembo Galleria. Het hoogste punt op deze etage is 451,2 meter: het Sorakara punt.
Je hebt een 360° view over de stad. Het is erg heiig en de verderop gelegen gebouwen zijn in nevelen gehuld. Mount Fuyi is vandaag niet te zien.

We nemen de Tobu-line terug naar het beginpunt bij Asakusa en stappen daar in de metro naar Ueno-okachimachi en stappen over richting Kasuga. Hier stappen we uit voor de Tokyo Dome, het baseball stadion van de Yomiuri Giants. Vrijdag a.s. spelen ze een thuiswedstrijd tegen de Chunichi Dragons. We kopen kaartjes voor de wedstrijd en blijven er nog even hangen om mensen te kijken.
Het is er erg druk omdat er vanavond ook een wedstrijd wordt gespeeld. In de wedstrijd van a.s. vrijdag spelen de nummers 2 (Giants) en 6 (Dragons) op de ranglijst van de Central Divison.

Na een dag in Tokyo raken we al aardig gewend aan het metrostelsel. Een snelle en makkelijke manier van openbaar vervoer. Op de terugweg naar het hotel stoppen we bij het station van Otemachi. We moeten hier overstappen op een andere lijn en gaan eerst naar boven voor het avondeten. Aan de andere kant van het kruispunt op het Metrosquare is een provisorisch terras ingericht met een aantal foodtrucks en een podium.
Tijdens het eten hebben we een live dansvoorstelling: dames en heren in traditionele kledij dansen op meer eigentijdse muziek. Het wordt door de aanwezige locals zeer gewaardeerd.
Wij nemen na het eten de Tozai-line naar ons hotel en kunnen hierdoor een station dichter bij huis uitstappen.

Nog even langs de flappentap zodat we weer wat yens op zak hebben, voor de dag van morgen. Dat wordt een lange dag met een dagexcursie naar Mount Fuji en Hakone. Maar daarover morgen meer.

De hittegolf die momenteel Japan teistert is vandaag door de regering officieel als natuurramp bestempeld. Ten noorden van Tokyo is een temperatuur van 41° gemeten. Over twee jaar, in deze periode, staan de Olympische Spelen gepland in Tokyo. Er worden vraagtekens gezet bij de planning van dit evenement in de heetste periode van het jaar. (Met dank aan de berichtgeving van Kjeld Duits, correspondent voor o.a. de NOS)