Fins of Zweeds: ‘now we snap it!?’
Door: Jeanette
Blijf op de hoogte en volg Jeanette
01 September 2016 | Finland, Espoo
Het is grijs buiten en het waait nogal vanmorgen: het meer wordt achter ons huisje het riviertje ingeblazen i.p.v. dat het water het meer instroomt. Maar het regent niet, dus alles kan droog in de auto gepakt worden. Nog even de sleutel afgeven en “off we go!”
De wegen 62, 6, 387 en 3513 brengen ons van Saha via Puumala, Ruokolathi, Imatra, Lappeenranta en Vaalima naar het havenstadje Hamina. Deels rijden we nog over de Via Karelia, maar vanaf de Russische grens bij Vaalima volgen we ook een stukje van de historische Koningsweg – Kuninkaantie / Kungsvägen.
Wat opvalt wanneer je de zuidkust bereikt is de tweetaligheid. Plaats – en straatnamen staan naast het Fins ook in het Zweeds aangeduid, als ook andere aanwijzingen, reclames etc. Van het Fins snappen we niet zoveel, maar met de ondertiteling in het Zweeds kunnen we een stuk beter uit de voeten.
We stoppen voor de lunch in het historische havenstadje Hamina / Fredrikshamn. Het werd vanaf 1722 gebouwd in opdracht van de Zweedse koning Frederik II. Binnen het bastion werd een achtkantig stratenplan aangelegd rond het achthoekige plein Raatihuoneen met het raadhuis. De stadsmuren zijn verdwenen, maar het stratenplan met zijn oude houten gebouwen is gebleven. In het café van het raadhuis eten we een broodje, voordat we verder gaan naar Porvoo.
Omwille van de tijd nemen we de snelweg 7/E18. Porvoo / Borgå is een van de middeleeuwse stadjes in Finland; het kreeg stadsrechten in 1346 tijdens een bezoek van de koning van Zweden. Het oude centrum rondom de kathedraal is bezaaid met kinderkopjes en langs de straatjes staan veelal kleurige houten huisjes.
Nadat Rusland in 1908 Finland op Zweden had veroverd, tekende Tsaar Alexander I, in de kathedraal van Porvoo, de onafhankelijkheidsverklaring van Finland als Groothertogdom binnen het Russische rijk. De houten binnenstad schijnt nog veel te lijken op hoe het in de middeleeuwen was.
Waren we op veel plaatsen in Finland een van de weinige toeristen, hier is het wel anders. Met, hoe kan het ook anders, de onvermijdelijke bus Aziaten.
De laatste kilometers hebben we file op de 7/E18 en de ring I als we naar Espoo rijden. Het plaatsje Espoo / Esbo ligt ten westen van Helsinki. In de 13e eeuw stichtten Zweedse immigranten hier al het dorp Espaby. Tot eind jaren veertig was het Zweeds de belangrijkste taal in Espoo. Heden ten dage is het de snelst groeiende stad van Finland. Zowel Nokia (mobiele telefonie) als Kone (liften) hebben hier hun hoofdkantoor en de autocoureur Kimi Räikkönen werd er in 1979 geboren.
In het huisje in Saha zat geen sauna en om de hotelsauna alleen voor Fons op te laten stoken vonden we geen optie. Maar hier in het Radisson Blu kan hij de hotelsauna weer in ‘duiken’ en daarna op tijd naar bed. Morgen gaat de wekker om half 6. We willen naar Tallinn en moeten om 7:00 uur al inchecken voor de ferry.
02 September 2016 - 09:16
Ad&Antoinette:
Alweer op de boot laatste etappe
Paar daagjes genieten in Helsinki!!
Groetjes