Nog meer meren - Reisverslag uit Puumala, Finland van Jeanette Bolle - WaarBenJij.nu Nog meer meren - Reisverslag uit Puumala, Finland van Jeanette Bolle - WaarBenJij.nu

Nog meer meren

Door: Jeanette

Blijf op de hoogte en volg Jeanette

29 Augustus 2016 | Finland, Puumala

Het is een reisdag vandaag. De afstand van Vuokatti naar Puumala bedraagt zo’n 380 km. De dagteller in de auto gaat voor de tweede keer deze reis op 0. Dat betekent dat we inmiddels 4.000 km. hebben gereden. Via de 6 en vervolgens een landweggetje, onze ‘Truus’ houdt er zo haar eigen ideeën op na, bereiken we weg 5/E63.
Iisalmi, Lapinlahti, Siilinjärvi; exotische plaatsnamen, maar wij laten ze links (of rechts) liggen. Want we zijn op weg naar Kuopio.

Kuopio ligt in het merengebied, gelegen op een landtong in het Kallavesi meer. In de winter wordt er bij Kuopio geschaatst: de 200 km. lange Finland Ice Marathon, beter bekend als de ‘Alternatieve Elfstedentocht’.
Vanaf de uitkijktoren op de top van de Puijo heuvel hebben we een mooi uitzicht op de stad en het meer. In 1856 stond er op deze plek een houten toren van 16 m. hoog. Deze werd in 1906 vervangen door een stenen exemplaar van 24 m. De huidige betonnen toren werd voltooid in de zomer van 1963 en meet 75 m. Omdat de toren op een heuvel staat, sta je op het hoogste uitkijkniveau op 306 m. boven zeeniveau en 224 m. boven het meer. Bovenin heb je een ronddraaiend restaurant.

Kuopio ligt ook aan de noordzijde van het aardbeiengebied. Het seizoen is echter voorbij, dus zien we in de kraampjes op het marktplein vooral bessen en cantharellen. En op de markt zijn diverse eettentjes met een terrasje: altijd handig als het lunchtijd is en het zonnetje schijnt.
Aan de noordkant van het plein staat het gemeentehuis. Er tegenover aan de zuidzijde de Kauppahalli. Een kleine markthal in Jugendstil, versierd met fraaie ornamenten aan de buitenzijde. Binnen stalletjes met verse etenswaren: vlees, vis, brood, gebak en streekproducten.
De lokale specialiteit – kalakukko – is aan ons niet besteed: roggebrood met vis.

Vervolgens naar het postkantoor, op jacht naar € 2,00 munten en / of postautootjes van de Posti. Verder naar de Pikku-Pietarin Torikuja; de winkeltjes in deze kleine steeg zijn gebouwd in oude paardenstallen. Veel huisvlijt in de aanbieding, een enkele is nog open. Het seizoen is woensdag a.s. voorbij voor deze winkeliers.

Tenslotte bezoeken we de Tuomiokirkko – Lutherse kerk – aan de andere kant van het centrum. Deze kathedraal is voor de verandering geopend voor bezoekers, dus lopen we uiteraard naar binnen. Fons merkt op, dat ze hier gerust de deur open kunnen laten: er valt toch niets te halen. Geen enkele opsmuk in het interieur: het ziet er bijna steriel uit. Het is een stenen kerkgebouw, dat plaats biedt aan 1.200 mensen. De bouw startte in 1805 en werd onderbroken in 1808 door de Finse oorlog. Eind 1815 werd er de laatste hand aan gelegd, waarna de kathedraal op 7 april 1816 werd ingezegend.
In de jaren erna werden verschillende restauraties uitgevoerd. Het orgel werd gebouwd in 1986 en is van Deense makelij.
(Teveel informatie? Dan ben je waarschijnlijk blij dat de andere kerken gesloten waren!)

Van Kuopio is het nog een flink eind rijden naar Puumala. Via de 5 naar Varkaus en Juva, twee plaatsjes waar we de eerste zaterdag ook doorheen gekomen zijn. Bij Juva slaan we af naar de 14 en na een paar kilometers naar de 434, om vervolgens bij Saha nog een klein stukje de 62 te volgen. Aan de oevers van het Saimaa meer ligt het Sahanlati Resort, waar we de komende drie nachten zullen verblijven. Volgens onze papieren is dit een levendig resort, waar een romantische sfeer heerst van vroeger tijden. Daar zijn de meningen over verdeeld!
Het regent dat het giet, dus dat is al geen lekkere binnenkomer. Daarnaast is de receptie gesloten: er hangt een briefje op de deur, dat we kunnen bellen. We moeten op zoek naar ene ‘Elina’, begrijp ik uit Fons zijn telefoongesprek. Voordat ik kan vragen wie dat is, blijkt het de naam van de bungalow te zijn. We mogen de auto voor de deur parkeren en de sleutel steekt in het slot.
Het is maar goed dat we er op gerekend hebben om zelf te koken. Van enige activiteit in restaurant of bar is geen sprake. We hebben zelfs de indruk, dat we de enige gasten zijn.
Morgenochtend om 9:00 uur kunnen we komen ontbijten; dat zit er hier bij inbegrepen.

Het regent heel de avond flink door. Het waterniveau is het Saimaa meer is ongetwijfeld een paar cm. gestegen tegen de tijd dat ik mijn verhaaltje voor vandaag heb geschreven.